Publicacions

Cartells taurins
Autor del text: Concha Baeza
ISBN: 978-84-7795-730-0
Any d’edició: 2015
Nre. de pàgines: 160
Sinopsi:
Com a patrimoni documental, fins ara quasi desconegut, els cartells del Museu Taurí ens ajuden a saber més de la nostra història i la nostra cultura, a conéixer l’esdevindre de les nostres institucions i a comprendre els canvis que ha viscut la nostra societat en els dos últims segles. Com a materials eminentment plàstics, estes peces ens inviten a disfrutar de la seua bellesa. Però, a més, ens permeten a tots els aficionats reviure les vesprades de bous de temps pretèrits. Perquè este colorit conjunt està ple de detalls i de vida: estan els noms i els rostres dels matadors, està la publicitat que incorporaven els cartells o els preus de les localitats o les efemèrides més sonades. D’esta manera, els cartells es convertixen en una invitació a viatjar en el temps i arribar, revisant estes belles peces, fins a les vesprades bullicioses i festives d’altres temps.
En els últims anys, especialment iniciat el segle xxi, la col·lecció del Museu Taurí de València s’ha vist enriquida per diverses donacions.
Grans il·lustradors del moment, com Ruano Llopis, Cantó, Reus, Roberto Domingo o Palau, juntament amb grans pintors com Pablo Picasso, Marià Benlliure, Miquel Navarro o Eduardo Arroyo, inunden de color els cartells.
Els 93 cartells acabats de restaurar que componen esta col·lecció són una mostra dels més de cinc-cents cartells inventariats en el Museu. Han sigut seleccionats a partir d’una proposta presentada per la comissió tècnica conformada per Ángel Berlanga, Rafael Roca i Eduardo Altarriba, prestigiosos aficionats. Van triar les peces segons els criteris següents: la importància documental, el significat en la història de l’art taurí, i el valor artístic i la representativitat d’estos en l’àmbit més pròxim a València.
La tauromàquia d’Antonio Tomás
Autor del text: Concha Baeza
ISBN: 978-84-7795-732-4
Any d’edició: 2015
Nre. de pàgines: 68
Sinopsi:
Antonio Tomás ens presenta esta mostra de tretze pintures i sis gravats, amb unes tècniques innovadores, en els quals ens proposa una visió fins a un cert punt estàtica i especialment profunda de la festa dels bous. Una visió que ens invita a canviar el punt de vista proposant una reflexió sobre el bou i el torero, sobre la magnificència de la natura, sobre la soledat davant del destí. El públic aficionat agrairà a l’artista, veterà professor i acadèmic, esta innovadora proposta estètica. L’exposició de Tomás descobrix una dimensió nova del toreig.
Història de la Fira Taurina de Falles
Autors del text: Paco Delgado i Vicente Sobrino
ISBN: 978-84-7795-721-8
Any d’edició: 2015
Nre. de pàgines: 229
Sinopsi:
Amb esta exposició el Museu Taurí de la Diputació de València vol deixar constància del rang i nivell de la fira taurina que s’organitza cada any en la ciutat al voltant de les festes de Falles.
Des dels seus orígens fins als nostres dies, el catàleg expressa i il·lustra les corregudes de bous que s’han celebrat amb motiu de les festes de Sant Josep.
Fitxes i resums de tots i cada un dels festejos, anàlisi del quadro de mestres i novellers, contextualització amb el seu temps i circumstàncies i imatges dels protagonistes. L’artista faller Vicente Luna unix com ningú en esta exposició bous i falles.
El bou sense barreres
Autor del text: José Luis Benllonch Rausell
ISBN: 978-84-7795-701-0
Any d’edició: 2014
Nre. de pàgines: 105
Sinopsi:
A través de les fotografies d’Agustín Arjona, l’exposició mostra la vida del bou lluny de la mirada humana. Fotografies en gran format sobre una base d’alumini exhibixen la remunta, la criança, les atencions i la selecció del bou fins a l’embarcament camí de la plaça.
Vestit de llums: Història i evolució de la segona pell del torero
Autor del text: Francisco Delgado Moreno
ISBN: 978-84-938399-7-0
Any d’edició: 2013
Nre. de pàgines: 79
Sinopsi:
Exposició centrada en l’explicació i la descripció de la indumentària taurina. Vestits especials pels seus dissenys originals que han anat evolucionant estilísticament, afinant-se a mesura que s’anava normalitzant el toreig i la seua litúrgia.
En ella s’exposen les diverses classes de vestits segons l’espectacle taurí i la seua categoria professional, com també els seus components i els seus materials.
Vixca Litri: Toreros en el cor de València
Autor del text: José Luis Benlloch Rausell
ISBN: 978-84-7795-658-7
Any d’edició: 2013
Nre. de pàgines: 155
Sinopsi:
Homenatge realitzat a una de les dinasties toreres més prolífiques i senyeres de la història de la tauromàquia espanyola. Hòmens valerosos davant del bou que han conformat una família torera de profunda tradició i calat popular en terres valencianes.
Mites d’una Espanya en blanc i negre
Autor del text: Andrés Amorós Guardiola
ISBN: 978-84-935701-0-1
Any d’edició: 2012
Nre. de pàgines: 333
Sinopsi:
El Museu Taurí de la Diputació de València, per a commemorar els 100 anys del fotògraf valencià Francisco Cano, va inaugurar esta exposició, «Mites d’una Espanya en blanc i negre», en la sala d’exposicions de la Fundació de Caja Múrcia a València.
La mostra arreplega sis dècades d’una àmplia crònica, d’un arxiu fotogràfic inèdit fins al moment, fent-nos reviure la història i els moments viscuts per la societat espanyola a l’Espanya de la postguerra. Reconeguts personatges de la societat espanyola i internacional es mostren disfrutant la cultura taurina del moment a la Plaça de Bous de València.
Padilla: Viure i torejar
Autor del text: José Luis Benlloch Rausell
ISBN: 978-84-7795-6310
Any d’edició: 2012
Nre. de pàgines: 130
Sinopsi:
Juan José Padilla torna a les arenes, i va ser a València la primera plaça en què reapareix.
Exposició que tracta de difondre els valors d’este torero i de fer-li un reconeixement.
Vicente Barrera: L’elegància del valor
Autor del text: Francisco Delgado Moreno
ISBN: 978-84-7795-584-9
Any d’edició: 2011
Nre. de pàgines: 200
Sinopsi:
La Diputació de València, conscient de la importància de plasmar les vivències que conformen la nostra història, publica el llibre Vicente Barrera: L’elegància del valor, amb la col·laboració de Fundación Cajamurcia, com a homenatge a la trajectòria d’un torero que ha fet gala de la seua terra en les arenes i les fires més importants del món.
Enrique Ponce: Vint anys d’art i domini en la cima del toreig
Autors del text: Paco Villaverde i Francesc Cabañés
ISBN: 978-84-7795-564-1
Any d’edició: 2009
Nre. de pàgines: 191
Sinopsi:
Exposició homenatge a un dels valencians més cèlebres del món del bou espanyol que, després de vint anys en les arenes ha consolidat el fet de ser una de les figures més grans de la tauromàquia.
La seua vida, la seua evolució com a torero, les fites importants juntament amb la seua autoexigència i mestria fan d’Enrique Ponce un dels millors toreros que la Diputació, per mitjà del Museu Taurí, ha volgut posar en valor.
Nascut a Xiva, és un dels millors ambaixadors de les terres valencianes.
Museu Taurí de València. Exposició Permanent
Autors del text: Francesc Cabañés, Enrique Amat, Pilar Payá
ISBN: 978-84-7795-5061
Any d’edició: 2008
Nre. de pàgines: 222
Sinopsi:
Catàleg que arreplega l’evolució del Museu Taurí i que es publica després de l’última remodelació de la sala permanent del Museu l’any 2007, en què es va actualitzar la col·lecció amb una nova temàtica i van ser exposats altres objectes dels fons del Museu.
Cano: figura entre mestres (20 de juliol - 2 d’octubre 2005)
Autors del text: Concha Baeza, José Vicente Rodríguez, Muriel Feiner, Juan Miguel Sánchez Vigil, Manuel Durán Blázquez
ISBN: 84-7795-387-2
Any d’edició: 2005
Nre. de pàgines: 154
Sinopsi:
Mostra antològica de Francisco Cano, degà dels fotoperiodistes taurins que, després de més de sis dècades dedicat exclusivament a capturar imatges del món del bou, el fotògraf i el seu arxiu s’han convertit en referents de la història de la fotografia espanyola. L’exposició arreplega els destres que més han torejat des que Cano va iniciar la seua aventura fotogràfica el 1942 fins hui; des de Pepe Luis Vázquez fins a César Jiménez, passant per Manolete, Dominguín...
Al llarg de prop d’un centenar d’imatges, les fotografies de Cano passen revista als matadors que han fet història en la tauromàquia des de la postguerra fins a l’actualitat.
De seda i or: Un toc de distinció
Autors del text: Paco Delgado, Enrique Vera, Luís Francisco Esplà, Ignacio Álvarez Vara Barquerito
ISBN: 84-7795-379-1
Any d’edició: 2005
Nre. de pàgines: 139
Sinopsi:
El vestit del torero combina, de forma singular, l’aspecte funcional i l’artístic, unint la facilitat de moviment, la subjecció del cos i la protecció del matador, amb la llum, el cromatisme i l’ornamentació de cada una de les parts. Esta doble funció condiciona el treball del sastre, que ha d’entendre el destre en els seus gustos i forma de torejar per a adaptar el vestit al seu cos.
L’evolució del vestit de torejar ha anat paral·lela a la de la festa taurina i, amb el pas del temps, l’ordenació gradual de la festa propugnada per destres com Costillares o Paquiro van afavorir la fixació d’una vestimenta que hui s’ha convertit en una autèntica obra d’art.
Còmics: L’altra tauromàquia
Autors del text: Francisco Villaverde, Concha Baeza, Dámaso
ISBN: 84-7795-360-0
Any d’edició: 2004
Nre. de pàgines: 119
Sinopsi:
La història del toreig a València no s’entén sense el toreig còmic, en la mateixa evolució que la seua tauromàquia. Estos espectacles oferien una visió menys tràgica de les corregudes, en què es burlaven envestides amb la mateixa audàcia i risc que en el toreig seriós, donant entreteniment als espectadors. Esta conjunció de rialla i risc va caracteritzar el treball d’estos toreros, que, amb la cara pintada i un somriure maquillat, eren capaços d’engendrar en l’arena una tauromàquia atrevida i alegre que caricaturitzava la societat del seu temps.
Amb l’aparició, al començament del segle xx, dels espectacles còmico-taurins, com a evolució de les moixigangues, el món del bou va assumir la importància d’esta manifestació taurina, i els va programar en les places espanyoles i americanes.
La ‘Tauromàquia’ de Goya: fonts i significat
Autors del text: José Miguel Medrano Basanta, José Manuel Matilla Rodríguez
ISBN: 84-7795-338-4
Any d’edició: 2003
Nre. de pàgines: 125
Sinopsi:
La Tauromàquia és la tercera gran sèrie de gravats que Francisco de Goya va realitzar després de la Guerra de la Independència, amb gran força i maduresa, fent un recorregut històric cap als orígens de les festes de bous fins a arribar a la seua pròpia època, quan el toreig a peu aconseguix la seua plena maduresa per a donar lloc al tipus de festeig que coneixem actualment. En les escenes, l’autor mostra l’encontre amb el bou, jocs amb l’animal, el desenrotllament de les corregudes.
L’aparent caràcter lúdic i popular d’esta temàtica va suposar la consideració d’estes estampes com una sèrie menor. No obstant això, la seua complexitat artística s’observa perquè l’autor conferix una dimensió tràgica a les escenes, representant els contratemps i riscos que acompanyen la festa.
La Plaça de València: història i crònica
Autor del text: Ricard Triviño
Depòsit Legal: V.4279-2001
Any d’edició: 2002
Nre. de pàgines: 25
Sinopsi:
Exposició feta en commemoració dels 150 anys de la Plaça de Bous de València.
Mostra les diferents facetes de l’edifici i els seus diversos valors. La seua evolució, les reformes, els esdeveniments culturals o polítics que s’hi han celebrat.
I el més important, s’inclouen les fites i els protagonistes de les grans vesprades de bous i la impressió en una col·lecció de cartells que d’ella han tingut els matadors i els aficionats més il·lustres.
Manuel Granero: Una llegenda
Autors del text: Vicente Sobrino, José Luís Benlloch, Rafael Cabrera, Francisco Laguna
ISBN: 84-7795-331-7
Any d’edició: 2002
Nre. de pàgines: 119
Sinopsi:
Des que Manuel Granero va prendre l’alternativa al setembre de 1920, la seua vida va estar farcida de grans actuacions en les arenes espanyoles. Si bé la seua trajectòria va ser efímera, al morir tràgicament en la Plaça de Madrid el 27 de maig de 1922, el destre es va convertir en una llegenda que marcà un dels moments més importants de la tradició taurina valenciana.
Amb esta exposició, el Museu Taurí va homenatjar este cèlebre torero valencià, i ens acosta a la seua figura amb un repàs exhaustiu per la seua breu però intensa carrera en les arenes i pel seu tràgic desenllaç. Amb ell, el domini, l’elegància, la saviesa, el poder, tornen a ser els punts de referència del toreig.
El dibuix taurí: ‘La Lidia’, 1882-1900
Autors del text: Dolores Agustí, Carlos Dorado, Rafael Cabrera Bonet, Begoña Torres
ISBN: 84-7795-319-8
Any d’edició: 2002
Nre. de pàgines: 214
Sinopsi:
En l’ambient periodístic de la fi del segle xix, a vegades enverinat i agressiu però sempre apassionat, es mou La Lidia i la seua il·lustració taurina. Allà a on la fotografia no arriba, el dibuix mostra al públic, àvid d’imatges, el desenrotllament de la faena, els successos inesperats o tràgics ocorreguts en l’arena.
La Lidia marca una fita en la il·lustració i el dibuix taurins, un abans i un després en la premsa especialitzada en el món del bou. El 1882 ix el primer número i arriba fins a l’any 1899. En eixe temps, La Lidia es fa eco de la rivalitat entre Lagartijo i Frascuelo, es documenten les faenes de matadors com Gordito. El dibuix documenta de manera gràfica el toreig de les últimes dècades del segle xix i s’hi rememoren temps passats en què torejaven els destres Paquiro, Cúchares o El Chiclanero.
Toreros en la galeria
Autors del text: Concha Baeza, Josep Vicent Rodríguez, Vicente Sobrino
ISBN: 84-7795-300-7
Any d’edició: 2001
Nre. de pàgines: 154
Sinopsi:
En esta mostra fotogràfica es presenta el treball de Salvador Pascual Boldún, hereu professional d’Antonio García, gran fotògraf valencià del segle xix. En un total de huitanta imatges es retraten els toreros més importants de l’edat d’or i de plata de la tauromàquia espanyola, a través de la fotografia d’estudi, gènere de gran importància per als matadors de bous que el van utilitzar com a mitjà de comunicació i publicitat, i per a donar-se a conéixer entre els seus seguidors i aficionats.
Places valencianes
Autors del text: Enrique Amat, Carlos Bueno, Albert Alcaraz
ISBN: 84-7795-285
Any d’edició: 2001
Nre. de pàgines: 66
Sinopsi:
La província de València disposa d’una quantitat significativa de places de bous, majoritàriament centenàries, que han sigut testimoni de la història dels pobles a on es troben. Així mateix, han sigut marc de celebració de nombrosos actes culturals i socials, i són un lloc de trobada ciutadana difícil de substituir en moltes localitats valencianes.
L’exposició mostra els moments més significatius de la història d’estos cóssos a través de les corregudes inaugurals, de les faenes més destacades, els matadors més importants i els bous més excel·lents.
Plaça de Bous de València: L’espai i els seus personatges
Autors del text: Concha Baeza, José Vicente Rodríguez
Col·lecció: Al Quite; Col·lecció Taurina (Diputació de València)
ISBN: 84-7795-257-4
Any d’edició: 2000
Nre. de pàgines: 101
Sinopsi:
L’exposició presenta la biografia de la Plaça de Bous de València en un recorregut cronològic de huitanta fotografies que comprén una centúria de la seua història, entre la fi del segle xix i la dècada dels 90 del segle xx. La mostra exhibix els moments més significatius d’este marc arquitectònic: es retraten els matadors de bous en l’arena, les alternatives de grans destres del toreig espanyol (Manuel Granero, Rafael Ponce, Julio Aparicio...), els personatges polítics i més glamourosos que han visitat este cós, entre altres instantànies en què la festa taurina és la protagonista.
Museu Taurí. Catàleg: 150 anys de tauromàquia valenciana
Autors del text: Enrique Amat, Francesc Cabañés
ISBN: 84-7795-264-7
Any d’edició: juliol 2000
Nre. de pàgines: 72
Sinopsi:
El Museu Taurí presenta una completa panoràmica de la història del toreig, representada en les figures dels matadors de bous valencians de cada època, a través d’una mostra amb caràcter divulgatiu i didàctic, la qual dedica, a més, una atenció especial a la Plaça de Bous de València, exhibint una maqueta a escala de la seua arquitectura i els cartells més significatius de la seua història, com també un recorregut fotogràfic pels personatges des de diferents àmbits de la vida social.
Utillatges i complements emprats per toreros i subalterns en els espectacles taurins s’exhibixen en una última secció de la mostra dedicada al bou de lídia, animal brau protagonista indiscutible de la festa taurina.